Ciasto z owocami - rabarbar

Składniki

Do przygotowania ciasta

  • 1/2 kg rabarbaru
  • 4 jajka
  • 2 i pół szklanki mąki pszennej
  • 1 szklankę cukru
  • łyżeczkę cukru waniliowego
  • 1 i pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki oleju
  • 1 szklankę maślanki

Do przygotowania kruszonki

  • 1 szklankę mąki pszennej
  • 1/4 kostki masła
  • 1/4 szklanki cukru

Przygotowanie

Rabarbar opłukałam i pokroiłam na małe kawałki około 2cm.

Oddzieliłam białka od żółtek.

Ubiłam białka ze szczyptą soli na sztywno, dodając cukier i cukier waniliowy ubijałam nadal do powstania gęstej i błyszczącej piany.

Cały czas miksując dodałam żółtka i olej. Do tej masy wsypałam mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dodałam maślankę w kilku porcjach, wymieszałam łyżką delikatnie i wylałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Na wierzchu ułożyłam rabarbar i posypałam kruszonką.

Kruszonkę porzygotowałam z połączenia masła, mąki i cukru. Zagniotłam je razem i pokruszyłam dłońmi.

Ciasto piekłam w formie 24x36cm w 180stopniach C przez 55 minut.