Ciasto czekoladowe z burakami

Składniki na ciasto

  • pełna szklanka ugotowanych i startych buraków
  • 3 jajka
  • 200g oleju
  • 175 g mąki
  • 200g cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół czekolady gorzkiej
  • pół czekolady mlecznej z orzechami
  • 2 łyzki czubate kakao

Składniki na polewę

  • pół masła
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki zimnej wody

Przygotowanie ciasta

Mąkę, proszek do pieczenia, kakao i cukier wymieszałam i odstawiłam

Czekoladę posiekałam.

Buraczki zmiksowałam na pure, dodałam jajka i zmiksowałam razem, dodałam olej i znowu zmiksowałam.

Do masy burakowej dodałam suche składniki i wymieszałam rózgą.

Piekłam 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

Po upieczeniu ciasto wyjęłam z piekarnika i wystudziłam. Po wystudzeniu polałam polewą

Przygotowanie polewy

Masło pokroiłam na mniejsze kawałki, lekko rozupuściłam w rondelku, dodałam cukier i kakao oraz 3 łyżki zimnej wody. Rozpuściłam mieszając aż polewa była gładka, odstawiłam na chwilę aż zaczęła gęstnieć i polałam ciasto.