Ciasto marchewkowe

Składniki

Do przygotowania ciasta

  • 2 jajka
  • szklanka cukru
  • 150 ml oleju
  • pół puszki ananasa
  • dwie garści orzechów włoskich
  • około 200g marchewki (pełną szklankę po starciu)
  • pełna szklanka mąki przennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Do przygotowania polewy

  • 1/4 kostki masła
  • pół opakowania serka kremowego
  • 3 łyzki cukru pudru

Przygotowanie

Ciasto z dodatkiem marchewki. Tak wilgotne że ciężko mu się oprzeć i tak świątecznie aromatyczne.

Przygotowanie cias

Napierw przygotowałam sobie starta marchewkę, pokroiłam na drobne kawałaki ananasa i posiekałam orzechy.

W miseczce zmieszałam mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cynamon.

Całe jajka zmiksowałam na puszyszto, dodałam szklankę cukru i ponownie zmiksowałam na puszysta masę. Dodałam marchewkę, ananasa, orzechy. Wymieszałam.

Dodałam olej i ponownie delikatnie wymieszałam.

Dodałam miseczkę z mączną mieszanką i delikatnie wymieszałam.

Ciasto wlałam do okragłej tortownicy o średnicy 22cm.

Piekłam przez godzinę w temparaturze 160 stopni, a na koniec przykryłam wierzch i piekłąm jeszcze około 15 minut.

Po upieczeniu wyjęłam z piekarnika i całkowicie je wystudziłam

Przygotowanie polewy

Masło, cukier i serek zmiksowałam na gładką masę.

Ciasto przekroiłam na pół i posmarowałam cienką warstwą polewy dolną cześć. Pozostała masą posmarowałam wierzch ciasta i umieściłam w lodówce na kilka godzin.

Przed podaniem ciasto ozdobiłam wiórkami marchewkowymi.