Ciastko truskawkowe

Składniki

  • 1 i 1/5 paczki herbatników
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 4 budynie śmietankowe, 2 z cukrem a 2 bez cukru
  • 200 g masła lub margaryny
  • Mleko
  • Truskawki około 400g
  • Śmietana kremówka i truskawki na wierzch

Przygotowanie

Blachę do ciasta o wymiarach 24x24 wyłożyłam papierem do pieczenia. Dno wyłożyłam herbatnikami, ściśle jeden obok drugiego.

Budynie ugotowałamw połowie mleka z masłem i wylałam jeszcze gorące na warstwę herbatników. Warstwę budyniu przykryłam herbatnikami. Odstawiłam aby ostygły.

Dwie galaretki rozpuściłam w szklance wody, jak ostygły włożyłam do nich zmiksowane 400g truskawek i wymieszałam na gęsty mus.

Jak część z budyniem ostygła a galaretki zaczęły tężeć zalałam warstwę budyniową galaretkowym musem. Przykryłam to również warstwą herbatników.

Włożyłam do lodówki na noc a do porannej kawy ciastka były gotowe.

Wyjęłam je na deskę obracając do góry nogami. Galaretka była na wierzchu a teraz jest na dole.

Pokroiłam na kawałki, obłożyłam śmietaną bitą i truskawkami