Ciastka z cukinią

Składniki

  • 3 jajka całe
  • 3/4 szklanki cukru
  • jedną cukinię 250 g. startą na tarce o grubych oczkach
  • ziarna słonecznika prażone na suchej patelni
  • czubatą szklankę mąki
  • czubatą łyżeczkę proszku do pieczenia
  • cytrynę
  • dwie łyżki oleju do ciasta i jedną do polewy
  • czekoladę gorzką
  • białą polewę

Przygotowanie

Cukinia to warzywo, tak więc zrobiłam ciastka warzywne, z cukinią w czekoladzie.

Jajka ubić z cukrem. Dodać startą cukinię, wymieszać. Zetrzeć do masy skórkę z cytryny i wycisnąć sok z połowy cytryny. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ziarna słonecznika i dwie łyżki oleju. Wszystko wymieszać. Ja mieszałam szpatułką bez użycia miksera.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia i piec 70 minut w temperaturze 175 stopni.

Wyjąć, całkowicie ostudzić, pokroić na kwadraty.

Do garnka wlać wodę na dno, na garnku ustawić miskę szklaną lub metalową, tak aby nie dotykała dnem do wody. Włożyć pokruszoną czekoladę do miski, dodać łyżkę oleju i rozpuścić mieszając.

Kwadratowe kawałki ciasta polewać z każdej strony czekoladą. Ozdobić białą polewą.

Smacznego :)