Ciasteczka owsiane

Składniki

  • kostka masła – 200g
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • cukier waniliowy
  • szklanka mąki
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • 3 niepełne szklanki płatków owsianych

Przygotowanie

Mąkę wymieszałam z proszkiem do pieczenia i sodą i odstawiłam.

Zmiksowałam masło z cukrem i cukrem waniliowym. Dodałam jajko, przygotowaną wczesniej mieszankę mąki i wymieszałam mikserem na jednolita masę.

Do tego dodałam płatki owsiane w kilku porcjach.

Z przygotowanego ciasta robiłam kulki wielkości małego orzecha włoskiego, spłaszczałam je lekko w dłoniach i układałam na blasze wyłozonej papierem do pieczenia.

Wstawiłam je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piekłam około 15 minut, aż ciastka były złote.

Po wyjęciu z piekarnika, odczekałam chwilę aż ostygły i stwardniały.

A potem były już gotowe do jedzenia, pysznie chrupiące.

Ciasteczka owsiane