Chili con carne

Składniki

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 1 dużą cebulę
  • 5 ząbków czosnku
  • 1,5 łyżeczki oregano
  • 1,5 łyżeczki chili
  • 1,5 łyżeczki kminu rzymskiego
  • puszke krojonych pomidorów
  • puszkę czerwonej fasoli

Przygotowanie

Pierwszy raz chili con carne zrobiłam całkiem niedawno. Okazało się że to jest kolejne danie które robię już kolejny raz z rzędu i ciągle mi mało.

Cebulę pokroiłam w kostkę, zeszkliłam w garnku na rozgrzanym oleju. Kiedy cebula była już szklista przecisnęłam czosnek przez praskę i dodałąm do cebuli. Chwilkę przesmażyłam razem, około 2 minuty na małym ogniu, żeby się nie przypalił czosnek. Dodałam oregano, chili i kmin rzymski. Wymieszałam i przesmażyłam około minuty.

Dodałam do garnka z cebulą, czosnkiem i przyprawami wołowinę. Mieszałam co jakiś czas żeby się obsmażyła na brązowo.

Dodałam pomidory z puszki i gotowałam na małym ogniu około 15 minut.

Po tym czasie dodałam fasolę z puszki. Część zalewy z fasoli wylałam, a część wrzuciłam do garnka.

Dobrze wszystko wymieszałam i dusiłam pod przykryciem około 30 minut.

Po tym czasie sprawdziłam czy danie ma odpowiednią ostrość.

Nałożyłam do miseczki i podawałam z solonymi nachosami. Ponieważ danie było ossstre koniecznie trzeba było je popijać ;)