Blok czekoladowy

Składniki

  • 500 g mleka w proszku
  • 250 g masła
  • pół szklanki wody
  • 1 i pół szklanki cukru pudru
  • 4 czubate łyzki ciemnego kakao
  • paczki herbatników 300g
  • garść ryżu preparowanego

Przygotowanie

Wieki całe nie robiłam tego smakołyku. Prawdę mówiąc byłam ciekawa co na współczeną wersję bloku czekoladowego powie moja pamieć smakowa. Smakuje tak samo :)

Do garnka wlałam wodę, włożyłam masło, jak się rozpuściło dodałam cukier puder i kakao.

Odstawiłam żeby masła przestygła.

Herbatniki pokruszyłam wkładając je do plastikowej torebki i krusząc za pomocą wałka na mniejsze i większe kawałki.

Do masy kakowej dodałam mleko w proszku i połowę herbatników. Wymieszałam i dodawałam porcjami pozostałe herbatniki i ryż preparowany.

Mozna dodać tez orzechy laskowe i inne bakalie, ja nie dodałam

Masa była bardzo gęsta, ale wmieszłam do niej herbatników i ryżu tyle ile tylko się dało.

Formę keksówkę wyłożyłam papierem do pieczenia i wypełniałam ją warstwami masy kakaowej dokładnie dociskając.

Przykryłam pozostałym kawałkiem papieru do pieczenia i przycisnęłam deseczką i słoikami żeby obciążyć deseczkę i wstawiłam do lodówki na cąłą noc.

Blok jest baardzo słodki, ale mimo to nie można przestać go jeść :)