Biszkopt kawowo kokosowy

Składniki

Do przygotowania biszkoptu

  • 4 jajka
  • 5 łyżek mąki pszennej czubate
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej czubate
  • 7 łyżek cukru czubatych
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Do przełożenia

  • jedno opakowanie śmietany kremówki 200g i jeden duży serek waniliowy 200g.
  • śmietanfix
  • płaską łyżkę cukru pudru

Dodatkowo

  • tortownica 26cm

Przygotowanie

Trochę słodyczy każdemu się należy. Po ciastach owocowych nadeszła pora na kawowe.

Białka ubić na sztywno, odstawić, żółtka z cukrem ubić na puszystą masę, obie mąki i proszek do pieczenia wymieszać.

Do ubitych żółtek dodawać partiami na zmianę mąkę i białko. Delikatnie wymieszać. Można mikserem na najniższych obrotach.

Ciasto wlać do wysmarowanej masłem i wysypana mąka tortownicy. Piec około 30 minut w 180 stopniach. Ja wstawiam do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i odkręcam następnie na 180 stopni.

W czasie, gdy piecze nam się biszkopt przygotujmy kawę do nasączenia. 5łyżeczek kawy rozpuszczalnej i 5 łyżeczek cappuccino w proszku. Może być smakowe. Ja dodałam rumowe.

Ubijamy śmietanę ze śietanfixem i cukrem pudrem i dodajemy serek waniliowy. Chwilę miksujemy.

Biszkopt po ostudzeniu przekrajamy na pół, nasączamy dolną część i nakładamy większą część masy śmietanowej. Przykrywamy druga częścią biszkopta, nasączamy ją i nakładamy pozostałą część masy śmietanowej. Wierzch posypujemy startym batonikiem Princessa.

Chłodzimy w lodówce. Ciasto najlepsze jest następnego dnia.

Inspirację na to ciasto wzięłam z przepisu znajdującego się na stronie swiatciast.pl

Zmieniłam nieco proporcje i znacznie ilość cukru.