Biskwity z truskawkami

Składniki

Do przygotowania ciasta

  • 4 jajka
  • 6 łyżek pełnych cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier puder do posypania

Dodatkowo

  • smietana kremówka 30%
  • szczypta soli
  • owoce
  • cukier puder, jeśli lubicie smietanę bardzosłodką

Przygotowanie

Biskwity to nic innego jak puszyste placuszki biszkoptowe z bita śmietaną i owocami. Do ich przygotowania świetnie sprawdza się mój uniweralny przepis na biszkopt.

Jak zrobiłam biszkopt?

Włączyłam piekarnik na 170 stopni C żeby się nagrzał jak już będę miała gotowe ciasto. Blachę wyłożyłam papierem.

Obie mąki wymieszałam ze sobą i odstawiłam bo przyjdzie ich kolej za chwilę.

Białka oddzieliłam od żółtek. Białka ubiłam na sztywno ze szczyptą soli i odstawiałm niech sobie poczekaja chwileczkę.

Żółtka ubiłam na puszystko z cukrem. Dodałam kilka kropel soku z cytryny dla aromatu.

Do żółtek dodałam 1/3 mąki i dużą łyżkę ubitych białek. Obroty miksera zmniejszyłam na małe. Za chwilę dodałam następną porcję mąki i łyżkę białek. A następnie resztę mąki. Kiedy wmieszłąm mąkę w ciasto odstawiłam mikser i dodałam pozostałą pianę z białek i wymieszałam łyżką delikatnie aby się połączyło wszystko na jednolitą puszystą masę.

Teraz łyżką kładłam okragłe placuszki na papier. Na jedną blachę wesżło mi 6 placuszków. Nie mogą być za duże bo jeszcze urosną. z tej porcji ciasta wyszły mi 16 biskwitów.

Piekłam je w 170 stopniach przez około 7-8minut.

Wyjmowałam je jak tylko lekko się różowiły. Jak się zrobią zbyt zaróżowione to nie dadza się złożyć bez popękania.

Jak tylko je wyjmowałam od razu składałam delikatnie na pół żeby się nie złamały, ale żeby powstało w środku miejsce na bita śmietanę i owoce.

Tak wyglądają po upieczenieu i złożeniu: