Białe szparagi

Składniki

  • dowolną ilość białych szparagów, ja zrobiłam z dwóch pęczków
  • 3 duże żółtka
  • 100 gram masła, ja użyłam klarowanego
  • sok z połowy cytryny
  • sól i pieprz, najlepiej pieprz biały to nie będziemy mieć czarnych kropek

Przygotowanie

Wybrałam białe i przygotowałam je z maślanym sosem holenderskim.

Szparagi obieramy obieraczką do warzyw, ale główki i około 3-4cm od główki zostawiamy w spokoju to znaczy nie obieramy bo jest to miejsce delikatne i miękkie. Końcówki zdrewniałe szparagów odcinamy, około 2 cm.

Jeśli mamy garnek do gotowania szparagów to go wykorzystajmy. Ja nie posiadam, więc wykorzystałam w tym celu garnek o szerokim dnie, tak aby szparagi można było swobodnie położyć bez ich wyginania. Można to zrobić w rondlu, albo głębokiej patelni.

Do wybranego garnka wlewamy wodę, dodajemy łyżkę cukru, pół łyżki soli i łyżkę masła.Wkładamy szparagi i gotujemy je około 10-12 minut od momentu zagotowania. Proponuję w okolicach 10tej minuty wyjąć jeden i sprawdzić czy jest miękki, ale nie rozlazły.

Aby przygotować sos powinniśmy do garnka wlać kilka centymetrów wody, ustawić na garnku miskę szklaną lub metalową, ale tak aby nie dotykała wody. Do miski wrzućmy żółtka i sok z cytryny i ubijajmy na puszystą masę. Dodajemy sól i pieprz. Do ubitych żółtek z cytryną i przyprawami. A następnie cały czas ubijając rozpuszczone, gorące masło. Ubijamy do momentu aż sos będzie gęsty.

Jest też drugi przepis znacznie prostszy na przygotowanie sosu. Idziemy do sklepu i kupujemy gotowy sos holenderski w torebce i postępujemy zgodnie z przepisem na nim.

Szparagi wyjmujemy, pozbawiamy nadmiaru wody polewamy sosem i delektujemy się.