Beziki kawowe

Składniki

  • 3 białka
  • 200 gram cukru białego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • dwie łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku, jeśli miałyby to być granulki to koniecznie trzeba je rozgnieść

Przygotowanie

Beziki kawowe dzieki dodatkowi kawy są zaskakująco mało słodkie i szybko znikające. Świetnie smakują samodzielnie i jako dodatek do kawy.

Schłodzone białka ubiłam na sztywno ze szczyptą soli. Jak piana była już błyszcząca i sztywna dodawałam po trochu cukier, cały czas miksując. Po wsypaniu całego cukru miksowałam jeszcze około 3 minut. Dodałam łyżeczkę mąki ziemniaczanej i kawę i zmiksowałam jeszcze przez chwilkę dla dokładnego wymieszania składników.

Ubitą masę kawową nałożyłam do rekawa cukierniczego i wyciskałam na blachę wyłozoną papierem do pieczenia niezbyt duże kuleczki.

Wstawiłam obie blachy do piekarnika nagrzanego do 120 stopni i trzymałam je tam około godziny. Po tym czasie lekko uchyliłam piekarnik i pozwoliłam bezikom wystygnąć.