Beza z bitą śmietaną i owocami

Składniki

  • 8 białek
  • 150ml wody
  • pół kilograma cukru

Przygotowanie

Boska beza, chrupiąca i jednocześnie lekko ciągnąca. Tak delikatna jak chmurka.

Wodę z cukrem gotujemy. Powinna osiągnąć 120 stC.

Białka ubijamy na sztywno. Do Sztywnych i błyszczących białek wlewamy cienką strużką syrop cukrowy cały czas miksując na najwyższych obrotach. Białka nam się zrobią trochę rzadkie, ale nie przejmujmy się tym i miksujmy aż masa zrobi się znowu gęsta.

Na blachę połóżmy papier do pieczenia. Na papierze obrysujmy talerz. do tego konturu nakładajmy masę, tak aby w środku było zagłębienie.

Piekłam je przez godzinę w 120 stC, i przez pół godziny w 100 stC.

Z tych ośmiu białek wyszły mi 3 bezy wielkości małego talerza, około 18-20cm średnicy oraz sporo małych bezików do kawy. Piekłam je na dwóch poziomach jednocześnie, pod koniec zamieniłam miejscami.

Następnego dnia kiedy beza ostygła ubiłam śmietanę bez cukru. Nałożyłam na bezę śmietanę i owoce.

Widziałam że musi być smaczna, ale nie miałam pojęcia że będzie to najpyszniejsza słodycz, jaka mi się przytrafiła w ostatnim czasie. Sądzę że inni to potwierdzą...