Beza krówkowa z truskawkami

Składniki

Do przygotowania bezy

  • 4 białka
  • 250g cukru
  • łyzeczka maki ziemniaczanej
  • łyżeczka octu winnego
  • szczypta soli

Do przygotowania masy krówkowej

  • połowę puszki gotowej masy krówkowej
  • serek mascarpone

Przygotowanie

Zawsze bardzo lubiłam bezy. Są niesamowicie słodkie i pyszne. Przygotowanie bezy, takiej która w końcu spełniła moje oczekiwania zajeło mi sporo czasu. Ale udało się!

Beza:

Białka ubiłam na sztywno ze szczyptą soli. Dodawałam małymi porcjami cukier cały czas ubijając. Jak masa była gęsta i błyszcząca dodałam mąkę ziemniaczaną i ocet winny.

Ubiłam chwilę i wyłozyłam na papier do pieczenia, formując dwa koła. Beza trochę urośnie więc zostawiłam pomiędzy nimi odstępy.

Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 150stopni i po 5 minutach zmniejszyłam temperaturę na 140 stopni. Piekłam bezę w tej temperaturze około 90 minut.

Po upieczeniue pozwoliłam jej wystygnąć w uchylonym lekko piekarniku.

Masa krówkowa:

Połowe masy krówkowej wymieszałam z serkiem mascarpone i nałożyłam na pierwszy blat bezowy. Przykryłam go drugim blatem bezowym i udekorowałam truskawkami.

I gotowe :) i smacznego :)

Beza krówkowa z truskawkami