Kokosanki

Składniki

  • 600 g różnych końcówek ciast
  • pół szklanki mleka
  • 100 g masła
  • 1 łyżkę kakao
  • aromat rumowy
  • troche spirytusu
  • mały słoiczek marmolady z agrestu i czarnej porzeczki, bo taka akurat pod ręką była
  • 1 łyżkę nutelli
  • garść rodzynek

Przygotowanie

Po sobotniej imprezie zostało mi sporo ciasta, możnaby zabrac je w poniedziałek do pracy i spożyć do kawy, ale do poniedziałku ciasto już troszkę obeschło.

Wtedy zaświtała mi myśl, przecież w cukierni robią bajaderki z różnych niesprzedanych ciast.

Poszukałam, poczytałam i zrobiłam. Ciasto czekoladowe, babkę świętokrzyską, spody z króchych babeczek, a nawet suchą część od ptysiów pokruszyłam na drobne kawałki.

Mleko, masło i kakao zagotowałam, przestudziłam.

W międzyczasie kiedy masa stygła posiekałam orzechy i przygotowałam wiórki kokosowe to obtoczenia.

Do masy dodałam pokruszone ciasta, wymieszałam.

Dodałam marmoladę, rodzynki, aromat rumowy, spirytus i nutelle.

Wymieszałam i zrobiłam nieduże kulki.

Kulki otoczyłam, lub obsypałam z wierzchu dodatkami i odstawiłam na papierze do pieczenia do lodówki na całą noc.

Rano kulki włożyłam do papilotek, zapakowałam do pudełka i częstowałam.

Smakowały :)