Babka świętokrzyska

Składniki

Do przygotowania ciasta

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru ( ja tradycyjnie daję mniej)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej lub kisiel ( wersji z kiślem nigdy nie robiłam)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • zapach migdałowy, albo jaki kto lubi
  • 1/2 kostki margaryny lub masła
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki kakao

Przygotowanie

Dzisiaj chwalę się babką. Nie jest może niesamowita, ale jest pyszna. Pyszna kiedy dopiero upieczona i kiedy już się zestarzeje, a starzeje się bardzo smacznie.

Do tej babki, nie potrzeba skomplikowanych składników, każdy je znajdzie w swojej kuchni.

Całe jajka ubiłam z cukrem na puszystą masę.

Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszałam razem, dodałam do ubitych jajek. Dodałam zapach. Wymieszałam wszystko i kiedy masa była jednolita wlałam gorący tłuszcz ciągle miksując.

Formę wysmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą.

Ciasto wlałam do formy, ale zostawiłam niewielką część i dodałam do niej kakao.

Ciemne ciasto wylałam na wierzch jasnego.

Piekłam 40 minut w 180 stopniach.

Kiedy je wyjęłam, posypałam cukrem pudrem. A następnego dnia musiałam upiec drugą babkę, bo ta skończyła się zbyt szybko.