Babka drożdżowa z rodzynkami

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 5dkg drożdży
  • 4 żółtka ( ja miałam duże jajka)
  • 1 całe jajko
  • szczypta soli
  • szklanka letniego mleka
  • pół szklanki cukru
  • 125g rozpuszczonego letniego masła
  • rodzynki, cytryna, kandyzowana skórka cytrynowa, cukier puder

Przygotowanie

Bardzo prosta babka drożdżowa. Nie może się nie udać!

Ciasto drożdżowe nie było moim ulubionym ciastem do pieczenia, bo nie zawsze wychodziło, ale ta babka nie może się nie udać. Przepis jest na dwie babki. Jedna większa druga mniejsza. Bo takie foremki akurat mam.

Drożdże rozpuścić w letnim mleku z dodatkiem cukru. Dodać mąkę, jajka, żółtka, starta skórkę cytryny i rozpuszczone masło.

Ciasto wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Przysypać cienką warstwą mąki, przykryć ściereczką i odstawić aby urosło.

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, dodać rodzynki i wyrobić ponownie. Nałożyć do form wysmarowanym masłem i wysypanych mąką lub bułką tartą.

Piec około 30 minut w temperaturze 170 stopni.

Po upieczeniu wyjąć z formy, ostudzić i polać lukrem. Lukier zrobić z cukru pudru i soku z cytryny. Posypać kandyzowaną skórką cytrynową.