Babeczki kawowe

Składniki

Do przygotowania ciasta

  • 200 g. mąki pszennej
  • 200 g. cukru
  • 200 g. masła lub margaryny
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka kakao
  • dwa jajka

Do nasączenia ciasta

  • duża filiżanka mocnej kawy
  • kieliszek rumu
  • łyżeczka cukru pudru

Do przygotowania kremu

  • opakowanie serka mascarpone
  • opakowanie 200g śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

Świetne do kawy, herbaty, na dłuższą i krótszą przerwę. Babeczki na każdą okazję.

Aby przygotować te babeczki, nie trzeba robić specjalnych zakupów. Na pewno każda z Was ma to w domu.

Ciasto

Utrzeć masło z cukrem na puszysta masę, dodać mąkę, proszek do pieczenia, kakako, jajka i wyrobić na jednolitą masę.

Nakładać do papierowych foremek do 3/4 wysokości. Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni C. Po wyjęciu babeczki ostudzić, odciąć im wystające wierzchy i wydrążyć na środku otwór.

Składniki do nasączenia połączyć i nasączyć babeczki aromatycznym roztworem.

Krem

Śmietanę włożyć do wysokiej miseczki i ubić ją krótko, następnie dodać cukier puder i ubijać do momentu aż stanie się gęsta. Dodać do niej serek mascarpone i wymieszać szpatułką.

Powstały krem nałożyć do szprycy o dowolnej końcówce, ja wybrałam dużą gwiazdkę. Nakładać wyciskając w dowolne kształty, rozpoczynając od środka babeczki, wypełniając otwór który wcześniej zrobiliśmy.

Babeczki są pyszne. Smacznego :)