Babeczki cytrynowe

Składniki

  • 125g masła roślinnego
  • szklanka cukru
  • 200 g. maki pszennej
  • 2 jajka
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 ml mleka
  • 1 i 1/2 cytryny
  • serek mascarpone
  • 100ml likieru Limoncello lub innego cytrynowego
  • śmietana 30% – 200g
  • 3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

Naturalnie, mocno cytrynowe babeczki. Lekkie i niebiańsko smaczne. Połączenie cytryny ze słodką masą jest niesamowite.

Babeczki cappuccino, które robiłam wcześniej były pyszne, ale te cytrynowe są po prostu mega pyszne :)

Masło roślinne utrzeć, dodać cukier i utrzeć razem na gładką masę. Dodać sok z połowy cytryny i startą skórkę cytrynową. Ucierać wszystko razem około 2 minuty. Dodawać po jednym jajku cały czas ucierając.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.

Dodać nie przerywając miksowania połowę mąki do ucieranego masła roślinnego i mleko, a następnie resztę mąki.

Masę wyłożyć do foremek na babeczki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut.

Po upieczeniu, wyjąć i ostudzić. Zrobić w środku otwór.

Możemy zrobić opcję babeczek z limoncino czyli z alkoholem lub bez.

Do nasączenia bezalkoholowego, wycisnąć sok z cytryny i zmieszać go z cukrem pudrem do smaku i rozcieńczyć go woda mineralną.

Do nasączenia z likierem limoncino, wycisnąć sok z cytryny, dodać cukier puder do smaku, likier limoncino i rozcieńczyć wodą mineralną.

Babeczki nasączyć i na wierzchu i w otworze.

Na masę do wypełnienia, ubić śmietanę na sztywno, dodać cukier puder. Do ubitej śmietany wmieszać połowę opakowania serka mascarpone.

Nakładać na babeczki masę śmietanowo serową, rozpoczynając od dołka pośrodku.

Teraz pozostaje nam już tylko jeść.